Skip to main content

Δημοσιεύματα στα μέσα δικτύωσης. Η δικαιολογημένη αγανάκτηση δεν αίρει την εξύβριση και το παράνομο αυτής.

Απόφαση 125/2023 Μον.Πρ.Πατρών (ασφαλιστικά μέτρα)

To Πρωτοδικείο Πατρών (ασφαλιστικά μέτρα – αρ. απόφασης 125/2023) έκρινε πως αναρτήσεις εξυβριστικού και δυσφημιστικού σκοπού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προσβάλλουν την προσωπικότητα κάποιου, ακόμα και αν προξενούνται από δικαιολογημένη αγανάκτηση.

Έτσι, διετάχθη προληπτικά να απέχει ο προσβάλλων προσωρινά από κάθε ενέργεια που προσβάλλει την προσωπικότητα του θιγόμενου (εξύβριση, απειλή, δυσφήμηση) με οποιονδήποτε τρόπο και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (δια ζώσης, τηλεφωνικά, ηλεκτρονικά, με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.).

Σημασία.

Το ενδιαφέρον νομικά στοιχείο είναι ότι το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι προσβάλλοντες παρότι είχαν λόγους να έχουν δικαιολογημένη αγανάκτηση εναντίον του θιγόμενου και αναφέρονταν σε πραγματικά γεγονότα στις αναρτήσεις τους, παρόλαυτά επειδή είχαν σκοπό εξυβριστικό και δυσφημιστικό για την προσωπικότητα του προξένησαν ηθική βλάβη.

Κρίνεται για άλλη μια φορά ότι αναρτήσεις σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης μπορούν να θεμελιώσουν προσβολή της προσωπικότητας κάποιου, ακόμα και αν οι αναρτήσεις προξενούνται από δικαιολογημένη αγανάκτηση, ακόμα και αν εδράζονται ή αναφέρονται σε πραγματικά περιστατικά.

Δεν είναι δηλαδή τι γράφεις ή τι λές αλλά πως το λες.

Μια ανάρτηση όταν ενέχει διακριτά στοιχεία εξύβρισης σε βάρος του θιγόμενου, ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας και την νόμιμη καταρχήν ένσταση της δικαιολογημένης αγανάκτησης του προσβαλλόμενου σε σχέση με τον λόγο της ανάρτησης. Η στάθμιση γίνεται πάντα από τον δικαστή σε σχέση με το εργαλείο και κατ’ εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας.

Περισσότερα για την απόφαση στο link