Skip to main content

Νέος Τειρεσίας για το Δημόσιο

Σε νέο σχέδιο νόμου  που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για τη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης οφειλετών του Δημοσίου. Πρόκειται για ένα νέο Τειρεσία όσον αφορά τη συνέπεια των πληρωμών έναντι του Δημοσίου.

Ο κύριος στόχος της παρέμβασης, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, είναι η εξάλειψη της ασυμμετρίας πληροφόρησης μεταξύ του δημόσιου τομέα και των τραπεζών, όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Η Αρχή, θα αποτελεί φορέα του Δημοσίου, θα συγκεντρώνει και θα ομαδοποιεί πληροφορίες σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και τις συμπεριφορές πληρωμών προς όλες τις οντότητες του Δημόσιου τομέα, με σκοπό την παραγωγή πιστοληπτικής βαθμολόγησης για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ορίζεται μάλιστα ότι η Αρχή θα ανταλλάσσει πληροφορίες και βαθμολογίες με άλλους φορείς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Δηλώνεται δηλαδή ότι το νέο σκόρ που θα καταγράφεται για τον καθένα σε σχέση με τη συνέπεια του στις πληρωμές του απέναντι στο Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.) θα χορηγείται και σε άλλους φορείς που αναζητούν αξιολόγηση της συνέπειας φυσικών και νομικών προσώπων.

Πρόκεται προφανώς και οι τράπεζες όταν ερευνούν αν θα χορηγήσουν δάνεια, να αξιολογούν πέρα από τον Τειρεσία και την αξιολόγηση των υποψήφιων δανειοληπτών έναντι του Δημοσίου, ζητώντας από την Αρχή τον φάκελο του καθενός.

Η βαθμολόγηση θα παράγεται από το Σύστημα μέσω της επεξεργασίας, με αυτοματοποιημένη διαδικασία, των δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς που αντλούνται από τους φορείς του δημόσιου τομέα, με τη χρήση αλγορίθμων. Οι μέθοδοι και ο τρόπος επεξεργασίας και υπολογισμού της βαθμολόγησης θα επαναξιολογούνται τακτικά και επικαιροποιούνται οι αλγόριθμοί τους, ώστε να προσαρμόζονται στις οικονομικές συνθήκες και στις διαµορφούµενες συναλλακτικές πρακτικές και να επιβεβαιώνεται η ακρίβεια των εκτιμήσεων.

Πρόκειται για ένα νέο βάρος που προστίθεται όσον αφορά την χρηματοδότηση των εταιρειών και των φυσικών προσώπων αφού οι τράπεζες θα αναζητούν τη συνέπεια μας και έναντι του Δημοσίου για να αποδεσμεύσουν χρήματα στην παραγωγική οικονομία. Κι αν ακόμα κάποιος δηλαδή, φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία, δεν όφειλε ποτέ σε τράπεζες και προκρινόταν για χορήγηση δανείου με τραπεζικά κριτήρια, πλέον θα έχει ένα νέο βάρος αξιολόγησης. Τη συνέπεια του έναντι των πληρωμών στο δημόσιο.

Αν έχει ελλείψεις θα αξιολογείται με μεγαλύτερο ρίσκο η χορήγηση δανείου οπότε ή θα ζητούνται επιπλέον εγγυήσεις ή θα αυξάνεται το κόστος δανεισμού (επιτόκιο) λόγω επιπλέον ρίσκου ή το δάνειο θα απορρίπτεται.  Προσοχή λοιπόν!