Skip to main content

Νέος πτωχευτικός κώδικας – 2η ευκαιρία

Χρησιμότητα 

Η νέα πτωχευτική διαδικασία θα γίνεται εξωδικαστικά και θα επιτρέπει την απόσβεση χρεών με τη ρευστοποίηση της πτωχευτικής ακίνητης περιουσίας ακόμα και αν η αξία της υπολείπεται των οφειλών των πιστωτών.

Στην διάθεση σας για κάθε συμβουλή. 

…………

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2020. Λόγω της επιδημίας του COVID19 ο χρόνος μπορεί να μετατεθεί (update 3/4/2020).

Βασική αρχή του θα είναι ο συνδυασμός πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας.

Σκοπός του κώδικα το χρέος να μην διαιωνίζεται αλλά να εξοφλείται με ότι υπάρχει διαθέσιμο και ο πτωχός να απελευθερώνεται απ’ τα χρέη του για το μέλλον.

Οι οφειλέτες θα χάσουν μεν την περιουσία τους, προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές, θα έχουν όμως τη δυνατότητα να βγουν καθαροί από χρέη και σε χρονικό διάστημα 2 ετών να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση είτε στο επιχειρείν είτε σε δανεισμό.

Καινοτομία του νέου πλαισίου είναι πως για πρώτη φορά θα εφαρμοσθεί πτωχευτικό καθεστώς για τα φυσικά πρόσωπα.

Οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα) θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν όλα τα χρέη τους (εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ) ενιαία.

Η ρύθμιση θα γίνεται εξωδικαστικά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Με τα στοιχεία που θα αντλεί η πλατφόρμα από τα συνδεδεμένα μέρη (εφορία, τράπεζες, κτηματολόγιο κ.λπ.) και τις απαιτήσεις των πιστωτών θα προτείνεται ένα δοσολόγιο, εξατομικευμένο στα δεδομένα του κάθε προσώπου που αιτείται την πτώχευση.

Οι δύο σημαντικές τομές.

  1. Θα πτωχεύουν φυσικά πρόσωπα που οφείλουν στο δημόσιο, τράπεζες κοκ. 

      2. Η ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα οδηγεί σε οριστική διαγραφή των χρεών ακόμα και αν η αξία της υπολείπεται των απαιτήσεων.

3. Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται εξωδικαστικά και σχεδόν αυτοματοποιημένα. 

Αν και το ακριβές περιεχόμενο των διατάξεων ακόμα σχεδιάζεται διαφαίνονται ωστόσο οι ευκαιρίες.

Για τα φυσικά πρόσωπα : Θα εντάσσονται στην διαδικασία κάτι που πριν δεν επιτρεπόταν.

Για τις επιχειρήσεις : Αν η κινητή και ακίνητη αξία των υπό πτώχευση επιχειρήσεων υπολείπεται των απαιτήσεων των πιστωτών, τότε έχει κίνητρο να ρευστοποιήσει την ακίνητη περιουσία της και να απαλλαγεί μόνιμα από τις οφειλές της.