Skip to main content

Ιατρική αμέλεια και διακοπή κύησης

621/2021 Συμβούλιο Επικρατείας

Χρησιμότητα

Ευθύνη νοσοκομείου, ως νπδδ, προς αποζημίωση για την ζημία που υπέστη ασθενής από αμέλεια του ιατρικού προσωπικού, το οποίο παρέβη την υποχρέωσή του να ενεργήσει σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της ιατρικής επιστήμης.

Πραγματικά περιστατικά 

Νεογνό γεννήθηκε με καισαρική και βαριά αναπηρία. Οι γονείς του τέκνου στράφηκαν κατά του νοσοκομείου και του θεράποντος ιατρού τους και υπαλλήλου του νοσοκομείου και ζήτησαν αποζημίωση επειδή δεν διενεργήθηκε προγεννητικός έλεγχος ώστε να μπορούν να γνωρίσουν το πρόβλημα και να διακόψουν την κύηση.

Το νοσοκομείο και ο ιατρός αντέτειναν ότι συνεστήθη στους γονείς η διενέργεια προγεννητικού ελέγχου σε ιδιωτική κλινική αφού το νοσοκομείο δεν διέθετε τα απαραίτητα μέσα.

Το δικαστήριο έκρινε πως η σύσταση του ιατρού να προβούν σε έλεγχο εκτός νοσοκομείου λειτουργούσε ως λόγος αποποίησης της ευθύνης.

Οι γονείς παραπονέθηκαν για νομικές πλημμέλειες της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Εφετείου.

Νομικά

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχτηκε ότι το Εφετείο δεν εξετίμησε ορθώς τις αποδείξεις αφού η μητέρα είχε διενεργήσει υπερηχογράφημα στο νοσοκομείο σε προγενέστερο χρόνο και σε κάθε περίπτωση ο ιατρός ήταν έμπειρος και εξειδικευμένος επιστήμων και αν έδειχνε την δέουσα επιμέλεια θα είχε διαγνώσει την ανωμαλία και ακύρωσε την απόφαση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέστειλε την υπόθεση προς επανάκριση στο Εφετείο με τα νέα δεδομένα.

Απόφθεγμα

Ευθύνη νοσοκομείου προς καταβολή εύλογης χρηματικής ικανοποιήσεως λόγω ηθικής βλάβης στην περίπτωση που ιατρός του παραλείψει να ενημερώσει ειδικώς τους υποψήφιους γονείς ως προς τις ενδεδειγμένες προγεννητικώς εξετάσεις.